Jul. 6, 2015

KRATKI ASTROLOŠKI REČNIK

KRATKI ASTROLOŠKI REČNIK

ASCEDENT:=ASC (skraćenica)=PODZNAK je tačka  Zodijaka koji se uzdiže na istoku  iznad horizonta u trentuku rodjenja.Izražena je u stepenovima.To je osa prve astrološke kuće. Simboliše vašu ličnost, kako je drugi doživljavaju na prvi pogled (...).

ASPEKTI: ugaoni odnos medju planetama , i drugih tačaka u natalnoj karti  meren brojem stepeni izmedju njih.Podeljeni su na glavne i sporedne aspekte. Glavni su:konjunkcija, trigon, sekstil,opozicija, kvadrat (Ptolomejevi aspekti). Sporedni aspekti su: kvinkus, polusekstil, polukvadrat, kvintil , bikvintil, septil (Keplerovi)

AFLIKACIJA: teški aspekti medju planetama –kvadrat, opozicija, kvinkus.

ASTROLOŠKE KUĆE: Ima ih 12.Naići ćete još  i na naziv POLJA. Kuće su poredjane suprotno od kretanja kazaljke na satu i prirodni raspored je sledeći: I- Ovan,; II-Bik; III-Blizanci; IV-Rak; V-Lav;VI-Devica; VII-Vaga; VIII-Škorpion;IX – Strelac;X – Jarac; XI-Vodolija; XII-Ribe.

ASTROLOŠKI ZNACI -ima ih 12:Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Devica,Vaga, Škorpion,Strelac, Jarac, Vodolija, Ribe.

BIK: drugi znak horoskopa, fiksni, ženski (negativan), zemljni.Planeta vladar Venera.

BENEFIK:je planeta dobrotvor  ( Jupiter i Venera).

BLIZANCI: treći astrološki znak u zodijaku, muški (pozitivan), promenljiv, vazdušni.Planeta vladar je Merkur.

CERES: spada u prva četiri (Palas,Junona, Vesta) otkrivena asteroida –i to Ceres  je prvi.Prečnik mu je preko 1000 km. O značaju asteroida u astrologiji su oprečna mišljenja astrologa.Moje astrološko iskustvo  je da su veoma bitni pri astrološkoj analizi.

ČETVRTA KUĆA: deo horoskopa koji ukazuje na dom, kuću, poreklo, genetiku, roditelje (...).Planeta prirodni vladar je Mesec.Znak Rak.

DESCEDENT =DESC (skrać.) je tačka zodijaka koja se nalazi na zapadnom horizontu u trenutku rodjenja.Suprotno je od ASC.Početna tačka tj.početni stepen DESCEDENTA je i početni stepen sedme kuće koja simbolizuje brak, odnose različite prirode uključujući i poslovne, veze   (...).Prirodni vladar ove kuće je Venera.Znak: Vaga.

DESETA KUĆA: deo horokopa koji opisuje karijeru, ugled, položaj, jednog roditelja, javnost (...).Prirodni vladar je Saturn.Znak:Jarac.

DEVETA KUĆA: deo horoskopa koji opisuje putovanja, inostranstvo,religiju, duhovnost, visoko obrazovanje (...).

DEVICA: šesti znak Zodijaka, promenljiv, ženski (=negativan), zemljani.Njen vladar je Merkur.

DIREKTNO KRETANJE:planete se ubičajeno kreću unapred.Dešava se da u jednom trenutku iz ugla gledanja sa Zemlje planeta krene da se kreće unazad takozvano retrogradno kretanje.Posle izvesnog vremena što zavisi od planete do planete ona ponovo kreće unapred i onda astrolozi kažu da je kretanje planete DIREKTNO.

DRUGA KUĆA: deo horoskopa koji ukazuje na materijlano stanje, novac, hranu, ono što se poseduje.Znak Bik.Planeta vladar Venera.

DVANAESTA KUĆA: govori o svemu što je tajno, sakriveno zatvoreno, o veolam dalekom inostranstvu, institucijama (...).Znak Riba a planeta Neptun i Jupiter.

EFEMERIDE: Godišnjaci sa izračunatim tabelama položaja planeta   za svaki dan u godini za bilo koju godinu , a računaju se prema nultom meridijanu (Griniču).

EGZALTACIJA: znak u kojem je planeta egzaltirana je je onaj znak u kome ima najpovoljnije dejstvo.Na primer Mesec koji je vladar Raka nalazi se u egzaltaciji u Biku.Ovan koji je vladar Ovna egzaltiran je u Jarcu.Sunce čije je sedište u Lavu egzaltira u Ovnu itd.

EKLIPTIKA: prividna putanja Sunca oko Zemlje 

ELEMENT: svih 12 znakova su podeljeni u četiri grupe po elementima-vazduh, voda , zemlja, vatra.Ovan je na primer po svom elementu vatreni, a Jarac zemljani znak.

ELEKCIONA ASTROLOGIJA: grana astrologije koja se koristi za izbor povoljnog trenutka za važne dogadjaje kakvo je na primer venčanje ili organizovanje promicije, ili otpočinjanja posla.

FIKSNI ZNACI:jedna od tri vrste znakova.Fiksni znaci ne vole promene i odupiru im se.Teže da zadrže postojeće stanje (status quo).Fiksni znaci su Bik, Lav, Škorpija, i Vodolija.

GLAVNI ASEPKTI: konjunkcija, sekstil, kvadrat, trigon i opozicija(Ptolomejevi aspketi).

HIRON ili KIRON: Nebesko telo koje kruži oko Sunca , izmedju Saturna i Urana.Neki ga svrstavaju u asterodie, neki komete, a negde ćete naći da ga smatraju i odbeglim Neputnovim mesecom.Otkriven je 1977.Predstavlja ranjenog iscelitelja i povezan je sa patnjom i isceljenjem.

IC: ovo je skraćenica za IMUM COELI, latinski naziv  koji označava deo neba.IC je najniža tačka u astrološkoj karti-suprotna od sredine neba, ili MC-a.Nalazi se na vrhu četvrte kuće.

INKONJUNKCIJA:jedan od sporednih aspekta i zove se i KVINKUS.To je aspket od  150 stepeni - dozvoljen orbis (odsutpanje) +- 1 do 2 stepena.

JARAC: deseti znak Zodijaka, ženski (negativan), kardinalni , zemljani znak.Njegov vladar je Saturn.

JEDANAESTA KUĆA: deo horoskopa koji govori o prijateljima, organizacijama, pezniji, humanosti.Prirodni znak vladar ove kuće je Vodolija,  a planeta Uran.

 JUNONA:asteroid dobio ime p rimskoj boginji Junoni.GovOri o braku.

JUPITER: planeta najveći benefik, i simbolizuje ekspanziju, rast, dobru sreću, duhovnost (...). Posle Sunca najveće nebesko telo u našem sistemu.

JUŽNI MESEČEV ČVOR (Ketu, ili rep zmaja):deo je Meseca i predstavlja matematički proračunatu tačku koja govori o negativnom ili sputavajućem životnom pravcu.Mesto gubitka.

KARDINALNI ZNAK: jedan od tri vrste modaliteta.Kardinalni znaci su preduzimljivi, i motivisani da pokreću promene.To su Ovan, Rak, Vaga i Jarac.

KONJUNKCIJA:najbliži mogući aspekt  izmedju dve planete (ili planete i Ascedenta ili MC DC, IC).Konjukcija podrazumeva a dve planete zauzimaju isti steepen ali postoji i dovzoljen orbis (odstupanje)  i do 10 stepeni.

 KVADRAT: aspekt od 90 stepeni izmedju  dve planete ((ili planete i Ascedenta ili MC DC, IC), težak i ukazuje na sukob izmedju njih.Kvadrat često stvara napetost, unutrašnje sukobe i nejasne želje.

KVINTIL: aspekt od 72 stepena (dozvoljen orbis +-2).Njegov uticaj je kreativan.

LAV: peti znak Zodijaka. Muški (pozitivan), fiksni, vatreni znak. Njegov vladar je Sunce.

LINIJA HORIZONTA:linija koja preseca krug horoskopa, pružajući se od ASCEDENTA na istoku  do DESCEDENTA na zapadu.

MARS:planeta akcije, agresije, želje, radne i pokretačke energije.

MERIDIJAN: u astrološkim kartama, linija koja vertiklano deli horoskop protežući se od MC do IC.

MERKUR:planetaa intelekta, razuma, govora, pisanja, komunkacije.

MESEC: u astrologiji terminološki i Sunce i Mesec su planete ali luminari-svetla.Mesec je simbol emocija, duše, nesvesnog , iracionalnog, intuicije, žene, majke (...).

 MESEČEVI ČVOROVI:Mesečevi čvorovi  predstavljaju tačke u kojima orbita Meseca preseca ekliptiku – prividnu putanju Sunca.Postoje Južni Mesečev čvor i  Severni Mesečev čvor.

MUNDANA ASTROLOGIJA: je grana astrologije koja se bavi izradom horoskopa država i naroda.

MUŠKI ZNACI= POZITIVNI ZNACI:to su Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strelac, Vodolija (vatreni i vazdušni znaci).

NATALNA KARTA =NATALNI HOROSKOP: grafički prikaz 12 astroloških kuća (polja) i 10 planeta u trenutku rodjenja.U astrologiji i za Sunce i Mesec se koristi naziv planeta.

NEGATIVNI ZNACI: zovu se još  ženski znaci i to su Bik , Rak, Devica, Škorpija, Ribe (zemljani i vodeni).

NEPTUN:planeta, snova, mašte, iluzija (…)

OSMA KUĆA:  deo horoskopa koij simbolišenovac, drugih ljudi, transformacija i regeneracija, seksualnost, u ženskoj karti trudnoća (…)

OVAN:prvi znak Zodijaka.Ovan je pozitivan, kardinalni, vatreni znak.Njegov vladar je Mars.Ovan je prirodni vladar prve kuće.

ORBIS:dozvoljeno odstupanje  u stepenovim  i povezuje se za  askpektima.

PETA KUĆA: deo horoskopa koji pokazuje  ono što volimo, odnosi se na decu, zabavu, srednju školu (…).

PRAZAN HOD MESECA ili neke druge planete: predstavlja  period u kome neka planeta (pre svega Mesec) ne pravi više nijedan od glavnih aspekata ( videti pod ASPEKTI) pre izlaska iz znaka u kojem se nalazi.Tačan trenutak u kome Mesec (ili neka druga planeta) ulazi u novi znak predstavlja kraj praznog hoda. Trajanje ovog perioda može biti od nekoliko sekundi do više od dva dana.

RAK:peti znak  horoskopa.Kardinalan, vodeni negatvan ili ženski znak.Vladar  znaka Mesec.Rak vlada četvrtom kućom.

REKTIFIKACIJA: proces utvrdjivanja ili korigovanja vremena rodjenja.

RETROGRADNO KRETANJE: prividno kretanje planete unazad gledano sa Zemlje (videti pod DIREKTNO kretanje).

RIBE: 12 znak Zodijaka. Ribe su negativan (ženski) promenjliv znak.Vladar  Riba je Neputun.

SATURN:planeta ograničenja, ponavljanja, prošlosti (…).Kada su u pitanju planete Saturn i Jupiter naići ćete na  izraz HRONOKRATORI ili gospodari Vremena jer generalno odredjuju sudbinu vremena u kojem smo rodjeni.

SEVERNI MESEČEV ČVOR (Ketu ili glava zmaja):Deo Meseca, matematički proračunata tačka koja predstavlja mesto napretka, ekspanzije.

STRELAC: deveti znak Zodijaka,pozitivan (muški) promenljiv, vatreni znak.Njegov vladar je Jupiter.

STELIJUM: grupa od dve ili više planeta u jednoj kući koje su ili u konjunkciji ili u istom znaku.

ŠESTA KUĆA:koja ukazuje na zdravlje, saradnike, obaveze , fiziologiju(…).Prirodni vladar kuće je Devica.

ŠKORPIJA:osmi znak Zodijaka, negativan (ženski), fiksni, vodeni znak.Vlada osmom kućom.Planeta vladar Pluton.

TREĆA KUĆA: deo horoskopa koji se odnosi na osnovno obrazovanje, komšije, rodjake, kratka putovanja (…).Prirodni znak koji vlada ovom kućom su Blizanci a planeta Merkur.

VAGA: sedmi znak Zodijaka, pozitivan, muški, kardinalan, vazdušni znak.Vladar Vage je planeta Venera.

VRH KUĆE: početni stepen kuće.

VENERA: planeta ljubavi, lepote, umetnosti (…).Vladar je dva znaka Vage i Bika.

VODOLIJA: jedanaesti znak Zodijaka, pozitivni (muški) fiksni, vazdušni znak.Planet vladar Uran.Sam znaka je prirodni vladar jedanaseste kuće.

ZMAJEVA GlAVA  (=Rahu):vidi Severni Mesečev čvor!

ZMAJEV REP (=Ketu): vidi  Južni Mesečev čvor!

 

Rečnik sastavila i priredila: Danica Petrović